אונקולוגיה

אונקולוגיה – בשפה המקצועית נקראת גם רפואה אונקולוגית (באנגלית Oncology) - היא ענף המשתייך לעץ הרפואה הקלינית שעוסק באבחון, חקר ומניעת מחלת הסרטן והתפרצויות של התנהגות סרטנית בתאי הגוף השונים, וכן בטיפול בחולי סרטן שמטרתו להקל על סבלם ולהצליח לבסוף למנוע את התפשטות המחלה או לעקור אותה מהשורש ולמנוע את חזרתה. רופא העוסק באונקולוגיה נקרא אונקולוג או רופא אונקולוגי (לעיתים "מומחה לאונקולוגיה") ובהכשרתו הוא עשוי להחזיק בהסמכה של רופא כירורג או מומחה לרפואה פנימית, זאת למרות שרוב האונקולוגים אינם בעלי הסמכה זו ואינם לוקחים חלק בניתוחים. רופא אונקולוג אחראי לבדוק את בריאותו של החולה, לרכז ולתכנן עבורו את הפעולות הטיפוליות ותוכניות הטיפול, וללוות את החולה לאורך כל הדרך עד לעצירה מלאה של המחלה וריפוי שלה, לפחות באופן זמני. כיום ישנם מאות רופאים אונקולוגים פעילים במדינת ישראל, רובם במסגרת מערכת הרפואה הציבורית אך חלקם עובדים במרפאות אונקולוגיות פרטיות שמציעות אבחנה, ניתוחים וטיפולים מסוגים שונים. חלק גדול יחסית (בהשוואה לתחומים אחרים) מאותם רופאים סיימו קורס הסמכה חובה של משרד הבריאות שבלעדיו לא ניתן לעבוד בענף הקנאביס, זאת כיוון שטיפול בקנאביס רפואי נפוץ במיוחד כטיפול משלים לחולי סרטן שעוברים הקרנות וכימותרפיה.

רישיון לקנאביס רפואי – התוויה אונקולוגית

תחום האונקולוגיה הינו ענף ברפואה העוסק בחקר גידולים שונים בגופנו והטיפול בהם ובמחלת הסרטן (גידולים ממאירים) בפרט. נגיעתו של תחום האונקולוגיה בעולם הקנאביס הרפואי הוא בתחום של טיפול בחולי סרטן בלבד, ולכן אנשים שאינם מאובחנים במחלה לרוב אינם זכאים בכלל לטיפול בקנאביס. מטופלים אונקולוגיים מאובחנים אשר רוצים להוציא רישיון לקנאביס רפואי יצטרכו לעבור את השלבים הבאים:
  1. התחלת טיפול כימותרפי או טיפול הקרנות. כל מטופל אונקולוגי רשאי לקבל קנאביס רפואי במהלך טיפול כימותרפי וגם לאחר חצי שנה מסיומו לצורך הקלה בבחילות, הקאות וכאבים ללא קשר למיצוי טיפולים מקובלים.
  2. במידה ובחלוף החצי שנה מאז סיום טיפולי הכימותרפיה הרופא המטפל סבור כי יש להמשיך טיפול בקנאביס, הוא יגיש בקשה חוזרת ויפרט את הסיבות.
  3. כאשר המטופל סובל מכאבים בעקבות סרטן בשלבו הגרורתי – יש למצות את כל אפשרויות הטיפול המקובלות, ולאחר מכן ניתן להמשיך את הטיפול בקנאביס לצורך שיכוך כאב.